0317 - 225 346 info@lilysliving.nl

Techniek: Chalk Paint™ doorschuren

De technieken met de Chalk Paint™ van Annie Sloan zijn eindeloos. Daarom bespreken we iedere techniek in een aparte blog. In deze blog besteden we aandacht aan doorschuren. In onze volgende blogs lees je meer over het combineren van twee kleuren of het ‘wash’-effect.

Wanneer je een meubel gaat doorschuren, zijn er twee mogelijke resultaten:

  1. Je schuurt een deel van de bovenste verflaag weg, waardoor de verflaag eronder weer zichtbaar wordt
  2. Je schuurt een deel van de verflaag weg, waardoor een deel van het originele oppervlak weer zichtbaar wordt

Kies het juiste schuurpapier

Door een verflaag door te schuren, kun je spelen met twee kleuren verf en geef je je meubel een doorleefde look. De techniek zelf is eigenlijk kinderspel. Je schildert je meubel zoals altijd. Zodra de verf goed is uitgehard, pak je een schuurpapiertje. De keuze van het schuurpapier is hierbij bepalend. Hoe grover de korrel, hoe sneller je meer verf wegschuurt. Wil je weinig verf wegschuren, dan is het slim om een schuurpapier met een fijne korrel te gebruiken. Wij verkopen de Sanding Pads van Annie Sloan: een setje van drie schuurpapiertjes met een fijne, middelgrote en grove korrel.

Chalk Paint™ gemakkelijk doorschuren

Als je onze blog over de basiseigenschappen van Chalk Paint™ hebt gelezen, weet je dat de verf poreus is. Zolang het niet is afgewerkt met een wax of lak is het niet goed beschermd tegen krassen of stoten. Wanneer je je meubel wilt gaan doorschuren, is dit echter een groot voordeel. Door de poreuze verf hoef je namelijk maar weinig te schuren om de verflaag eronder tevoorschijn te halen.

Doorschuren met twee kleuren verf

Doorschuren-Chalk-Paint-3De stoel op de foto hiernaast hebben we geschilderd in de kleur Provence. De stoel was door de vorige eigenaar roze geschilderd. Eén verdund laagje Provence was genoeg om de roze kleur te dekken. Verschillende plekken op de stoel hebben we bewerkt met een schuurpapiertje, waardoor de roze verf weer tevoorschijn kwam. Een leuk contrast met Provence! Als het meubel dat je wilt gaan doorschuren nog geen (leuke) kleur heeft, kun je natuurlijk zelf twee kleuren kiezen: kleur 1 is de basis en kleur 2 schuur je door tot kleur 1 weer zichtbaar wordt.

Doorschuren tot het originele oppervlak

Het kastje op de foto bij dit artikel was nog niet geschilderd toen we er een laagje French Linen op aanbrachten. Het hout was op sommige plekken niet meer egaal, wat het kastje een geleefde, robuuste look gaf. Maar na een laag French Linen was van het geleefde kastje weinig meer over. Daarom hebben we na het schilderen de randen van de laden en de zijkanten van het kastje licht geschuurd. Hierdoor kwam, samen met de houtkleur, ook de robuuste look van het kastje weer tevoorschijn.

Lily's

Bergstraat 28

6701 AD  Wageningen

0317 - 225 346

KvK: 68569963

BTW: NL857501471B01

Openingstijden

Maandag:      gesloten

Dinsdag:        gesloten

Woensdag:    9.30 - 17.30 uur

Donderdag:  9.30 - 17.30 uur

Vrijdag:          9.30 - 17.30 uur

Zaterdag:      9.30 - 17.00 uur

 

Nieuwsbrief

Ontvang handige Annie Sloan tips en wooninspiratie, gewoon via e-mail.