0317 - 225 346 info@lilysliving.nl

Chalk Paint™ afwerken met wax of lak?

Chalk Paint™ van Annie Sloan is een verf op waterbasis en daardoor poreus. Als je een oppervlak alleen schildert, maar niet afwerkt, is de verf niet bestand tegen beschadigingen, vuil of water. Daarom is het belangrijk de Chalk Paint™ af te werken met een wax (Soft Wax) of lak (Lacquer). Hoe je wax aanbrengt op je pas geverfde meubel lees je in deze blog.

Maar wanneer kies je voor wax en wanneer voor lak?

Wax en lak bieden dezelfde bescherming

Eén ding is zeker: wax en lak zijn even sterk. Maar terwijl wax in het hout trekt, blijft de lak als een laagje op de verf liggen. Bovendien kan de lak minder goed tegen water dan wax en is daarom minder geschikt voor oppervlakken die je regelmatig (of zelfs dagelijks) nat afneemt, zoals een tafelblad. Daarom gebruiken wij wax voor het afwerken van onze meubels en raden we dit ook onze klanten aan.

Meubels met bloedend hout

Sommige meubels hebben last van ‘bloedend hout’, waaronder meubels uit 1930/1940. Om te voorkomen dat er gele vlekken door je verflaag heen komen, kun je eerst een laag lak of wax op het meubel aanbrengen. Hiermee isoleer je de vlekken en kunnen ze zich niet verder verspreiden. Als de lak of wax droog is, breng je een nieuwe laag verf aan en werk je de verf af met wax. Om erachter te komen of jouw meubel last heeft van bloedend hout kun je eerst een klein stukje verven en het een nachtje laten drogen. Als er de volgende dag nog geen vlekken in zitten, kun je zonder problemen de rest van je meubel schilderen.

Zowel de lak als de wax van Annie Sloan zijn alleen geschikt voor gebruik binnenshuis en breng je aan op Chalk Paint™, niet op Wall Paint. Wall Paint is namelijk veel minder poreus dan Chalk Paint™ en heeft daardoor geen beschermlaag nodig. Meer over de Wall Paint van Annie Sloan lees je in deze blog.

Vloeren, trappen en deuren

Bij andere oppervlakken dan meubels, zoals vloeren en trappen, raden we je aan een lak te gebruiken. Wanneer je je deuren met Chalk Paint™ hebt geverfd, is de keuze voor wax of lak puur persoonlijk. Het grootste verschil tussen wax en lak is de look: wax is mat, lak niet – al kun je wax wel oppoetsen tot het glimmender wordt. Wanneer je hoogglans kozijnen hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lak, zodat het geheel meer in harmonie is.

Meer informatie over Soft Wax of Lacquer

Wil je meer weten over de keuze tussen wax en lak? Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of kom langs in de winkel zodat we je over de producten van Annie Sloan kunnen adviseren.

Lily's

Bergstraat 28

6701 AD  Wageningen

0317 - 225 346

KvK: 68569963

BTW: NL857501471B01

Openingstijden

Maandag:      gesloten

Dinsdag:        gesloten

Woensdag:    9.30 - 17.30 uur

Donderdag:  9.30 - 17.30 uur

Vrijdag:          9.30 - 17.30 uur

Zaterdag:      9.30 - 17.00 uur

 

Nieuwsbrief

Ontvang handige Annie Sloan tips en wooninspiratie, gewoon via e-mail.